De benodigde materialen en verzekering voor een lichtstraat


Een lichtstraat wordt vooral gebruikt op die plaatsen waar men behoefte heeft aan een grotere lichtinval. Hierbij kun je denken aan een uitbouw van een woning of bij sportcomplexen en dergelijke. Op internet staan verschillende foto’s van een dergelijke uitbouw. In deze blog gaan we verder in op dit product en behandelen we de verzekeringsmogelijkheden (binnen de opstalverzekering / inboedelverzekering). Je woning goed verzekering bij bijvoorbeeld InShared of Klaverbladis essentieel. 

Wat is een lichtstraat

Een lichtstraat kan je vergelijken met meerdere lichtkoepels die tegen elkaar zouden zijn geplaatst. Zo zou je een lichtstraat van 0,6 x 2,4 meter kunnen vergelijken met het tegen elkaar plaatsen van twee lichtkoepels van 0,6 x 1,2 meter. Het nadeel van het tegen elkaar plaatsen van twee lichtkoepels is dat het in verhouding duurder is dan een lichtstraat maar ook dat men de tussennaad ziet. Dat is niet mooi. Ook het waterdicht krijgen van twee tegen elkaar geplaatste lichtkoepels kan een probleem zijn. Daarom is het mooier, beter en goedkoper een lichtstraat te plaatsen.

Materiaal

Al het materiaal dat voor een lichtstraat wordt gebruikt is uitvoerig getest. De lichtstraten moeten voldoen aan de veiligheidseisen maar ook aan het isolerend vermogen. Het beproeven van de lichtstraten wordt gedaan door geaccrediteerde instellingen. De profielen waar het doorzichtige materiaal in wordt geplaatst is gemaakt van aluminium. Deze aluminium omlijsting is voorzien van een hoogwaardige poedercoating. Deze zorgt voor een weerbestendige laklaag. Ook eventuele zijpanelen zijn van aluminium gemaakt. Deze platen zijn voorzien van een isolerende laag van Styrofoam.

Verzekering

Het afsluiten van een woonverzekering is een essentieel onderdeel bij het kopen van een woning. Ook bij het plaatsen van een lichtstraat is het interessant te kijken naar je verzekeringspakket. Kan je inboedelverzekeringof opstalpolis bijvoorbeeld niet goedkoper? Online kun je de prijzen eenvoudig vergelijken. De woonhuisverzekering dekt bijvoorbeeld schade die je zelf aanricht of door anderen. De aannemer die de lichtstraat plaats heeft hiervoor zelf een verzekering afgesloten. 

Lichtdoorlatend glas

Voor het lichtdoorlatende gedeelte kan men glas, acrylaat of polycarbonaat gebruiken. Wanneer er glas wordt gebruikt bestaat dat minimaal uit twee lagen. De binnenste plaat zorgt voor de stevigheid. Hij voorkomt dat men door de koepel kan vallen. De luchtspouw, tussen de twee glasplaten, wordt voorzien van een argongas. Dit zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Tegenwoordig worden er ook drie – of vier wandige glasplaten gebruikt. Dit om de eigenschappen nog maar eens extra te verbeteren.

Acrylaat en polycarbonaatAcrylaat laat een grote hoeveelheid licht door en is goed bestand tegen de verschillende weersinvloeden. Polycarbonaat heeft de eigenschap dat het zeer sterk is en een grote hoeveelheid licht doorlaat. Het is zelfs 300 x sterker dan glas. Daarbij is een dergelijke lichtkoepel brandveilig en het houdt de UV stralen tegen.

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *